Ayinger Celebrator
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 745, Celebrator, γερμανική
lager μπύρα
τύπου doppelbock με 6,7% αλκοόλ & 24 IBU από την Privatbrauerei Ayinger.
Η ζυθοποιία Brauerei Ayinger
(Privatbrauerei Aying Franz Inselkammer) είναι μια οικογενειακή ζυθοποιία που
από το 1878 παράγει κλασικές, παραδοσιακές, βαυαρικές μπύρες στο 1200 ετών
χωριουδάκι Aying, νοτιοδυτικά του Μονάχου, στους πρόποδες των Άλπεων. Αποτελεί
μια από τις πιο σεβαστές και βραβευμένες ζυθοποιίες στον κόσμο. Κάθε μπύρα της αποτελεί
σημείο αναφοράς για το στυλ της και όλες παρασκευάζονται σύμφωνα με το γνωστό νόμο
του 1516 περί καθαρότητας του ζύθου (Reinheitsgebot).
Αν και οι τεχνικές ζυθοποιίας και η
επιλογή των συστατικών της Ayinger είναι αυστηρά παραδοσιακές, ο εξοπλισμός
παρασκευής της είναι εντελώς σύγχρονος και πλήρως αυτοματοποιημένος. Η Ayinger
είναι αφοσιωμένη στη λειτουργία της ζυθοποιίας της με ελάχιστες περιβαλλοντικές
επιπτώσεις, εφαρμόζοντας οικολογικά ορθές και βιώσιμες πρακτικές. Προμηθεύεται
το μεγαλύτερο μέρος του κριθαριού και του σιταριού που χρησιμοποιεί για τη
ζυθοποίηση από τις γύρω φάρμες, των οποίων τα χωράφια λιπαίνονται εν μέρει με
υγιεινά οργανικά απόβλητα από το ίδιο το ζυθοποιείο. Ο λυκίσκος για τις μπύρες
Ayinger προέρχεται αποκλειστικά από την κοντινή περιοχή Hallertau, που
βρίσκεται βορειοανατολικά του Μονάχου. Το νερό παρασκευής του Ayinger αντλείται
απευθείας από ένα πηγάδι βάθους 176 μέτρων δίπλα στο
ζυθοποιείο. Αυτή η πηγή νερού είναι πλούσια σε ανθρακικά άλατα, γεγονός που την
καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλη για την παρασκευή σκούρων βυνωδών μπυρών. Μεταξύ των αυθεντικών
βαυαρικών στυλ μπύρας που παράγει, ίσως το πιο γνωστό είναι η σκούρα
Altbairisch Dunkel, όμως η πιο διάσημη μπύρα του παγκοσμίως είναι η Celebrator
doppelbock που δοκιμάζω σήμερα. Άλλες δημοφιλείς μπύρες Ayinger είναι η χρυσή Jahrhundert-bier (εκατονταετής μπύρα), που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά με την
ευκαιρία της 100ης επετείου της ζυθοποιίας, η Urweisse, μια παραδοσιακή βαυαρική μπύρα από σκούρο σιτάρι, η
Bräuweisse με το χαρακτηριστικό άρωμα γαρύφαλλου και μπανάνας μιας βαυαρικής
hefeweizen, και η σκούρα, αφιλτράριστη lager Κellerbier που παράγεται προς
τιμήν του ιδρυτή της ζυθοποιίας Johann Liebhard.
Η μπύρα που σήμερα γνωρίζουμε
ως bock προέρχεται από τη γερμανική πόλη Einbeck στη βόρεια Γερμανία, πιθανώς ήδη από το 1400.
Μέχρι το 1600 παρασκευαζόταν και στην νότια στη περιοχή του Μονάχου όμως στη βαυαρική
προφορά της περιοχής το όνομα
"Einbeck" προφερόταν ως "Einbock" - και "einbock" σημαίνει
"τράγος" στα γερμανικά. Συντομευμένο σε "bock", το όνομα
παραμένει έως σήμερα, όπως και το οπτικό λογοπαίγνιο του τράγου στην
ετικέτα των περισσότερων bock ή ακόμα και ως ξεχωριστό γούρι όπως αυτό που συνοδεύει τη
μπύρα που δοκιμάζω σήμερα και φαίνεται στη φωτογραφία! Μια παραλλαγή των bock αποτελούν οι doppelbock μπύρες οι
οποίες αν και τώρα τελευταία μπορεί να είναι και ξανθές συνήθως έχουν λίγο πολύ
τον ίδιο γενικό χαρακτήρα με τις bock, απλά με περισσότερο
αλκοόλ. Παρόλο που το "doppel" σημαίνει διπλάσιο, δεν σημαίνει
απαραίτητα πως έχουν διπλάσιο αλκοόλ αλλά η περιεκτικότητά τους ποικίλει από 7%
έως 10% ή και υψηλότερα ακόμα. Οι Βαυαροί μοναχοί τις ονόμαζαν «υγρό ψωμί» για
την αντιληπτή θρεπτική τους αξία όταν νήστευαν και τις ονόμαζαν «σωτήρα» ή Salvator. Μετά από μια απόφαση δικαστηρίου του 19ου αιώνα που
επέτρεπε μόνο στην Paulaner να χρησιμοποιεί την ονομασία Salvator, άλλες ζυθοποιίες άρχισαν να χρησιμοποιούν διάφορες ονομασίες
με τη ίδια κατάληξη -ator. H doppelbock της Ayinger αρχικά ονομαζόταν Fortunator αλλά
πλέον λέγεται Celebrator!
Το χρώμα της είναι σκούρο κόκκινο
με άφθονο συνεκτικό καφέ αφρό μεγάλης διάρκειας. Τα αρώματά της είναι βυνώδη με απαλές νότες ψωμιού και
γλυκές νότες μελιού. Το σώμα της είναι μεσαίο προς γεμάτο με κανονική
ανθράκωση. Η γεύση της είναι πάρα πολύ καλή, βυνώδης, γλυκόπιοτη κι
ευκολόπιοτη. με ιδιαίτερα ευχάριστες νότες σταφίδας και καραμέλας! Τέλος η
επίγευσή της είναι καραμελένια, γλυκόπικρη και μεγάλης διάρκεια!
Πηγές:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου