Oud Beersel Oude Geuze Vieille Vandervelden 137
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 700, Oude Geuze Vieille Vandervelden 137, Βέλγικη gueuze μπύρα με 6,5% αλκοόλ & 19 IBUs από τη Brouwerij Oud Beersel στο Beersel της επαρχίας Φλαμανδικής Βραβάντης (Flemish Brabant). Άλλη μια εκατοντάδα συμπληρώνεται σήμερα, και η επιλογή της μπύρας έπρεπε να γίνει προσεκτικά καθώς θα έπρεπε να έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία για μένα. Στις περισσότερες φορές μέχρι τώρα η επιλογή μπύρας φτάνοντας στην εκάστοτε εκατοντάδα γινόταν έχοντας ως βασικό κριτήριο τις αγαπημένες μου (για οποιονδήποτε λόγο) ζυθοποιίες. Για την 700η σκέφτηκα να επιλέξω μια μπύρας έχοντας κριτήριο ένα τα πιο αγαπημένα μου είδη μπύρας, μια gueuze.
Οι gueuze (geuze στα Ολλανδικά), γνωστές και ως "οι σαμπάνιες του Βελγίου", είναι ένα μείγμα δύο ή περισσότερων lambic διαφορετικών ηλικιών, με το νεότερο να παρέχει τα σάκχαρα που απαιτούνται για επαναζύμωση στη φιάλη. Για τη ζυθοποιία Brouwerij Oud Beersel και την ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ στην παρουσίαση της Oude Faro, ημέρα 608.
Η σημερινή μπύρα κυκλοφόρησε ακριβώς ένα χρόνο πριν τον Νοέμβριο του 2019, για τον εορτασμό των 137 ετών από την ίδρυση της ζυθοποιίας, το 1882. Είναι ένα μείγμα από lambic από τρία foeders (μεγάλα δρύινα βαρέλια) στα οποία ωρίμαζε το γνωστό κόκκινο κρασί Brunello di Montalcino από την Ιταλία. Στα συγκεκριμένα foeders παλαιώνονταν για 3 χρόνια η lambic μπύρα από τα οποία δημιουργήθηκε η "Oude Geuze Vieille Vandervelden 137".
Περνώντας στη γευσιγνωσία της μπύρας, το χρώμα της είναι θολό ξανθοκίτρινο, με λευκό συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας. Τα αρώματα της είναι υπέροχα, φρουτώδη, με απαλές νότες ροδάκινου, κι έναν ιδιαίτερα ευχάριστα όξινο και οινώδη χαρακτήρα. Έχει ελαφρύ σώμα και αρκετή ανθράκωση. Τα οινικά χαρακτηριστικά του ιταλικού κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με τη γευστική πολυπλοκότητα του ίδιου του gueuze συνθέτουν μια πραγματικά εξαιρετική γεύση, στυφή, ξηρή, αναζωογονητική, οινώδη και φυσικά όξινη, με ευχάριστες νότες ξύλου. Τέλος η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, με αρκετά ξηρό και όξινο χαρακτήρα.
Πηγή : www.facebook.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου