Timmermans Kriek Lambicus
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 589, Timmermans Kriek
Lambicus, βέλγικη lambic
μπύρα με 4% αλκοόλ από την Brouwerij Timmermans, της παλαιότερης ενεργής ζυθοποιίας
lambic
μπύρας στον κόσμο, που από το 1993 ανήκει στον όμιλο John Martin s.a. Η ιστορία
της ζυθοποιίας Timmermans χρονολογείται από το 1692 όταν ένα ζευγάρι αγόρασε
ένα αγρόκτημα δίπλα στην εκκλησία του Sint-Pieter στην πόλη Itterbeek δυτικά
των Βρυξελλών. Αρχικά ανήκε στον Jan Vandermeulen και ήταν γνωστή ως
"Brouwerij De Mol" (The Mole Brewery). Το λογότυπο της Timmermans φέρει σήμερα ένα τυφλοπόντικα που ξεπροβάλει μέσα από ένα
βαρέλι. Η Timmermans έχει διατηρήσει ζωντανή την παράδοση της αληθινής lambic από το 1702 έως και σήμερα! Αυτή η μοναδική μπύρα παρασκευάζεται
στο Itterbeek έχοντας ως βάση το σιτάρι σε ποσοστό 30%. Η ζύμωσή της
είναι ένα θαύμα της φύσης καθώς τα μικρόβια στον αέρα της κοιλάδας του Senne εισέρχονται στο ζυθογλεύκος και προκαλούν τη ζύμωση που
είναι γνωστή ως αυθόρμητη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πραγματικές lambic παρασκευάζονται μόνο σε ακτίνα 15 χλμ από τις Βρυξέλλες,
στην περιοχή που είναι γνωστή ως Pajottenland.
Το όνομα Timmermans συνδέθηκε
με το ζυθοποιείο το 1911 όταν ο Gerard Frans Timmermans παντρεύτηκε τη νεότερη
κόρη του Paul Josef Walravens, ιδιοκτήτη του ζυθοποιείου (που στη συνέχεια
ονομάστηκε Het Molleken). Ο Frans είχε μόνο μία κόρη, την Germaine, που
παντρεύτηκε τον Paul van Cutsem. Μετά το θάνατο του Frans Timmermans το 1959, ο
Paul πέρασε το ζυθοποιείο στο γιο του Raoul, αφού του έδωσε την σημερινή του
ονομασία, Brouwerij Timmermans. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο μικρότερος αδερφός
του Raoul, Jacques άρχισε να ασχολείται με τη μελέτη της ζυθοποιίας. Οι αδερφοί van Cutsem μετέτρεψαν την Timmermans σε ένα από τα μεγαλύτερα
ζυθοποιεία στο Βέλγιο, προμηθεύοντας lambic μπύρες σε άλλους ζυθοποιούς και blenders που το χρησιμοποίησαν για τις δικές τους εκδόσεις geuze
και kriek.
Προκειμένου να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο το
ζυθοποιείο, οι αδελφοί συνεργάστηκαν με την Rizla, τη γνωστή εταιρία παραγωγής
χαρτιού τσιγάρων. Η Rizla αγόρασε το 50% της εταιρείας συν μια μετοχή και έτσι
ο Michel Painblanc ανέλαβε την εταιρεία. Ο Raoul van Cutsem σιγά-σιγά αποσύρεται
από το ζυθοποιείο. Το 1993, η Rizla πούλησε το πλειοψηφικό της μερίδιο της Timmermans στον John Martin s.a., ο οποίος εξακολουθεί να
κατέχει σήμερα το ζυθοποιείο. Μέχρι το 1995, ο John Martin σταμάτησε την
παραγωγή φιαλών των 750ml
χρησιμοποιώντας μόνο φιάλες των 250ml και 330ml.
Το 2004, ο Jacques van Cutsem συνταξιοδοτήθηκε επισήμως, αφήνοντας το
ζυθοποιείο να διευθύνεται αποκλειστικά από τον John Martin, αν και εξακολουθεί
να παρέχει έναν συμβουλευτικό ρόλο. Ο γιος του, Frédéric Van Cutsem, εξακολουθεί
να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του John Martin Group ως
Διευθυντής Επιχειρήσεων και έκτοτε επέστρεψε και η παραγωγή σε φιάλες των 750ml.
Περνώντας στα της σημερινής μας φρουτόμπυρας, η Timmermans
Kriek Lambicus έχει διαυγές σκουροκόκκινο χρώμα (21 βαθμών της χρωματικής
κλίμακας EBC), με ροζ
συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας! Το άρωμά της είναι εντυπωσιακό, φρουτώδες,
καλοκαιρινό και γλυκό, με έντονες νότες κερασιού! Έχει μεσαίο προς γεμάτο σώμα
και αρκετή ανθράκωση. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ξεδιψαστική, ελαφρώς
όξινη και στυφή, με υπέροχες πραγματικά νότες κερασιού! Τέλος η επίγευσή της
είναι μεγάλης διάρκειας, αρκετά γλυκιά και στυφή.
Πηγή : www.lambic.info
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου