St. Bernardus Abt 12
Ακόμα και
σήμερα, οι μπύρες του St. Bernardus παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας τη μαγιά
από το Sint-Sixtus και νερό από το τοπικό πηγάδι το οποίο
είναι ελαφρώς αλμυρό αλλά μαλακό.
Η ζυθοποιοί
του Westvleteren, αντίθετα,
χρησιμοποιούν το νερό που παρέχει η τοπική πόλη. Η Abt 12 παράγεται από το 1946 με βάση την αρχική
συνταγή που των μοναχών του Sint-Sixtus. Όσο για το
όνομά της, Abt ή Abbot είναι ο ανώτατος ιεραρχικά μοναχός του
αβαείου. Και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ζυθοποιείο έδωσε την
συγκεκριμένη ονομασία στην υψηλότερη σε κατάταξη μπύρα του αβαείου.
Αξίζει να αναφερθεί
κι ένα λιγότερο γνωστό γεγονός: ο γελαστός μοναχός στην ετικέτα ενίοτε
εμφανίζεται να "κλείνει το μάτι" όπως στην παρακάτω εικόνα. Κάθε πότε;
Θεωρείται πως αυτό συμβαίνει σε κάθε 1000η φιάλη που κυλά στη γραμμή παραγωγής!
Έχουν πλάκα οι μοναχοί εκεί στο αβαείο του St. Bernardus!
Περνώντας στα της
μπύρας, το χρώμα της είναι σκούρο κόκκινο, με ελαφρώς μπεζ, συνεκτικό αφρό μέσης
διάρκειας. Τα αρώματα της είναι καταπληκτικά! Οι φρουτώδεις νότες σκούρων αποξηραμένων
φρούτων , σταφίδας και δαμάσκηνου, σε συνδυασμό με αυτές της καραμέλας, της μαγιάς
και ελάχιστα του οινοπνεύματος συνθέτουν ένα μεθυστικό σύνολο. Έχει μεσαίο προς
γεμάτο σώμα και αρκετή ενανθράκωση! Η γεύση είναι πραγματικά φοβερή! Γλυκιά και
πολύπλοκη με ευχάριστες νότες καφέ ζάχαρης, καραμέλας, σταφίδας και λίγο βανίλια.
Τέλος η επίγευση της είναι επίσης γλυκιά, έντονη, όχι τόσο μακρά όσο την περίμενα,
αλλά συνολικά πάντως είναι από τις καλύτερες μπύρες που έχω πει!
Πηγή: belgium.beertourism.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου