Westmalle Dubbel
Αγαπημένο μου μπυρολόγιο ημέρα 270, Westmalle Dubbel, Βελγική
μοναστηριακή (Trappist) dubbel μπύρα, με 7% αλκοόλ & IBU 28 από τους Βενεδικτίνους
μοναχούς της Brouwerij der Trappisten van Westmalle, του τάγματος σιωπής του Αγίου
Βενεδίκτου. Το πραγματικό όνοµα του μοναστηριού
Westmalle είναι "Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart" (Abbey of Our Lady of the
Sacred Heart). Υπάρχει από το 1794 και βρίσκεται στο χωριό της
Westmalle, επαρχία της Αμβέρσας, στο Βέλγιο. Έκλεισε κατά την διάρκεια της
Γαλλικής Επανάστασης όπως όλα σχεδόν τα μοναστήρια. Το 1836 ανοίγει µε µικρή
παραγωγή µπύρας και αποκτά και το αξίωμα trappist αλλά ξεκινά ουσιαστική εµπορική δραστηριότητα από το
1920. Οι μοναχοί εξακολουθούν να ζυθοποιούν σύμφωνα µε τις παλιές συνήθειες,
παράγοντας δύο τύπους µπύρας υψηλής ποιότητας και γεύσης. Ο χαρακτηρισµός
Dubbel και Tripel χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το μοναστήρι Westmalle.
Για πάνω από 200 χρόνια οι "Westmalle Trappists" έχουν διαλέξει μια
ζωή με προσευχή και δουλειά. Αυτή είναι η αποστολή τους και είναι απόλυτα
σύμφωνη με τον κανόνα του Αγίου Βενεδικτίνου : οι μοναχοί, υποστηρίζει, πρέπει
να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Έτσι υπάρχει ένα ζυθοποιείο μέσα στο
μοναστήρι. Οι μοναχοί ηθελημένα έχουν μια μικρή παραγωγή και φροντίζουν
ιδιαίτερα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και επειδή το κέρδος δεν είναι το
κίνητρο τους ξοδεύουν τα επιπλέον εισοδήματα σε φιλανθρωπίες και για ανθρώπους
σε ανάγκη. Περισσότερα για τη ζυθοποιία και το μοναστήρι μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Η Westmalle Dubbel είναι μια σκούρα καστανοκόκκινη μπύρα
με επαναζύμωση στη φιάλη και προέρχεται από μια παλιά συνταγή του 1926. Ο πυκνός
κρεμώδης αφρός έχει το άρωμα της βύνης και γρήγορα υποχωρεί σε ένα λεπτό στρώμα
που παραμένει μέχρι να αδειάσει τελείως το ποτήρι. Διακρίνονται έντονα αρώματα
καραμέλας, σταφίδας και μαγιάς. Η γεύση είναι πλούσια και πολύπλοκη, φρουτώδης
(δαμάσκηνο και μπανάνα) και γλυκόπικρη στο τελείωμα. Είναι μια ισορροπημένη ποιοτική
μπύρα με μια απαλή αίσθηση στο στόμα παρά την αυξημένη ενανθράκωση και μια
μακριά, ξηρή επίγευση.
Πηγή: beeroskopio.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου